Masz ochotę na pancakes zrobione według przepisu z XVII wieku i bułeczki, którymi mogła zajadać się Jane Austen? Kusi cię lasagne, przysmak Marco Polo? A może chcesz spróbować lemoniady przygotowanej według receptury z połowy XVII wieku, którą pijał kardynał Richelieu?
Takich przepisów nie znajdziesz w żadnej innej książce! Max Miller, dostosowując dawne receptury do współczesnej kuchni, „przywraca do życia” dania z przeszłości. Dzięki temu przyrządzisz je z tego,co masz w lodówce.
Ponad 65 oryginalnych przepisów z całego świata, piękne zdjęcia potraw i dzieł sztuki – to wszystko pobudzi twoją wyobraźnię i kubki smakowe!
Okiem wydawcy:
Nie wyobrażam sobie podróży bez próbowania lokalnego jedzenia. Choć pizzę można zjeść wszędzie, to najlepiej smakuje w Neapolu. W Hiszpanii można zjeść sushi – tylko po co, skoro mamy do wyboru paellę, owoce morza albo gazpacho? Dzięki książce Maxa Millera – niezwykle sympatycznego youtubera, wielbiciela historii i jedzenia – w podróży przez historię towarzyszyć nam będą odpowiednie smaki. Możemy ugotować sobie w domu czarną zupę, dzięki której Spartanie byli tak twardzi, ryby w ziołowym sosie, jakie jadano w starożytnym Rzymie, czy angielską potrawkę, którą – być może – przygotowywali mnisi, widząc na horyzoncie zbliżające się statki wikingów. A całe mnóstwo historycznych ciekawostek (jak lemoniada może powstrzymać epidemię?) i reprodukcje dzieł sztuki sprawiają, że książka ta jest prawdziwą ucztą dla zmysłów!
Szymon Langowski